Proeftuin Zeeheldenbuurt

Evertsenstraat parkeerplaats

Nieuwe inrichting parkeerplaats

De parkeerplaats wordt opnieuw ingericht. Het asfalt van het plein is versleten en de inrichting van het plein kan beter. Inwoners hebben met ons meegedacht over het ontwerp van de nieuwe inrichting. De nieuwe parkeerplaats wordt groener, goed bereikbaar en duurzaam ingericht. We hebben ook samen gekeken naar de veiligheid. We leggen 32 plekken om te parkeren aan.

Nieuwe oplossingen testen

De nieuwe inrichting van de parkeerplaats is onderdeel van de Proeftuin Zeeheldenbuurt. In de proeftuin gaan we samen met inwoners van de Zeeheldenbuurt aan de slag om de Zeeheldenbuurt opnieuw in te richten. Daarbij kijken we ook naar de toekomst. Met het inzetten van nieuwe technieken en materialen kunnen we nieuwe oplossingen bedenken en testen of deze ook echt werken. Bij de parkeerplaats doen we dit ook.

Hoe testen we op deze parkeerplaats?

  • Met stenen en tegels die water doorlaten
    De vakken om te parkeren worden allemaal proefvakken. Daarin leggen we verschillende stenen en tegels én twee soorten ondergrond. We kijken welke soort het meeste regenwater doorlaat. Daarmee proberen we wateroverlast op de parkeerplaats te verkleinen.
  • Groene parkeerplekken
    14 van de 32 plekken om te parkeren krijgen een bodem van gras. De andere 18 plekken krijgen tegels en stenen met gras.

Na 3 jaar kijken we welke plek om te parkeren de beste inrichting heeft.  

Slimme verlichting

De parkeerplaats krijgt ook nieuwe verlichting met sensoren. Een sensor is een hulpmiddel om te meten. De sensoren kunnen het licht aanpassen. Vanaf 23.00 uur geeft de lamp minder licht en wordt hij minder fel. Dit is prettiger voor omwonenden en goed voor de vleermuizen. Bij beweging gaat de lamp wel weer helemaal aan, maar met een minder felle kleur. 

We meten ook het gebruik

Ieder parkeervak krijgt een sensor. Die sensor meet hoe vaak het parkeervak gebruikt wordt. We meten ook hoeveel regen er valt, hoeveel wind er waait, hoe warm en hoe koud het is én de fijnstof op de parkeerplaats. Daarvoor plaatsen we een weerstation dat op een zonnepaneel werkt.

Wanneer gaan we starten?

We starten op maandag 27 mei. We werken in drie fases en we verwachten dat we eind november klaar zijn. Dit zijn de fases:

  • Fase 1 in mei en juni: de vakken A tot en met G
  • Fase 2 in juni en juli: de vakken H tot en met K
  • Fase 3 in november: aanbrengen nieuwe bomen en planten

Op dit kaartje staan de fases:

Contact

www.sittard-geleen.nl
Gemeente Sittard-Geleen
Postbus 18
6130 AA Sittard
tel. 14 046
Stuur ons een bericht

MetSittardGeleen is een initiatief van de gemeente Sittard-Geleen

Logo Gemeente Sittard-Geleen

 

 

Cookie-instellingen