Ambitie voor de huisvesting Vidar

Een gebouw van en voor de toekomst

Voor de nieuwe huisvesting Vidar is een stedenbouwkundig kader vastgesteld. Dit is een document waarin de doelen voor de omgeving staan. Hier houden we ons aan tijdens de sloop en bouw van het nieuwe gebouw voor Vidar aan de Mijnweg 1/Tunnelstraat 30 in Geleen en de directe omgeving. Er is veel aandacht voor architectuur, infrastructuur, groen(voorzieningen) en duurzaamheid.

De belangrijkste punten uit dit document kun je hieronder lezen.

Functioneel gebouw voor de gebruikers
Het gebouw is aan de binnenkant zo ingericht dat het bezoekers uitnodigt om binnen te komen. In de ontvangstruimte is ook te zien waar Vidar aan werkt. Met deze inrichting kunnen we bezoekers goed helpen en maakt het samenwerken met ondernemers en instellingen mogelijk.

Het gebouw heeft een mooie verschijningsvorm en goede landschappelijke inpassing
Het nieuwe gebouw krijgt aan de buitenkant een mooie esthetische verschijningsvorm die past én bijdraagt aan de plek. Dat betekent dat het nieuwe gebouw van Vidar perfect past in de bestaande omgeving. In het ontwerp houden we hier rekening mee. Denk daarbij aan:

  • Een open en transparant gebouw
  • Vriendelijk en gastvrij
  • Met groen en natuur

Een gebouw met ‘twee gezichten’
Hier bedoelen we mee dat het gebouw een open en transparante vorm heeft naar twee kanten toe. Namelijk naar de Mijnweg én naar de buurt Lindenheuvel en de Tunnelstraat. Hiermee streven we naar verbinding met de buurt en met omliggende bedrijven.

Duurzaam bouwen
Gemeente Sittard-Geleen heeft in de toekomstvisie opgenomen dat zij duurzaamheid en circulariteit belangrijk vindt. Het gebied rondom het nieuwe gebouw van Vidar (en het gebouw aan de overkant van Wijkbeheer en openbare ruimte) moet een gebied worden en blijven van inclusie, groen en natuur, inspelen op klimaatveranderingen, duurzaamheid, circulariteit en beeldkwaliteit. We proberen vooruit te lopen door te gaan werken met duurzame en circulaire materialen. Een van de uitkomsten hiervan is dat het gebouw energieneutraal zal zijn.

Dat betekent dat het gebouw van buiten én van binnen duurzaam is. We hergebruiken materialen en grondstoffen en minimaliseren het afval. Ook passen we slimme ontwerp- en bouwtechnieken toe. Op deze manier verlengen we de levensduur van het nieuwe gebouw. Van binnen is het prettig (samen)werken en ontmoeten door slimme toepassingen voor de lucht-, geluid- en beeldkwaliteit. Denk daarbij aan prettig licht en akoestische oplossingen. Aan de buitenkant en op het terrein worden oplossingen bedacht voor (bovengrondse) behandeling van regenwater. En is het verbeteren van de biodiversiteit en ecosystemen een belangrijk doel.


Goed bereikbaar, ook voor openbaar vervoer
Het nieuwe gebouw ligt op een steenworp afstand van het centrum van Geleen. Ook ligt het op loopafstand van het treinstation Geleen Lutterade en verschillende bushaltes. Het is dus goed toegankelijk voor het openbaar vervoer. We zorgen voor een situatie die veilig is voor voetgangers, fietsers en automobilisten. Tijdens het ontwerp van het gebouw denken we ook aan de toegang van het gebouw zelf. Dat betekent dat mensen met en zonder beperking gebruik kunnen maken van het gebouw. Het nieuwe gebouw van Vidar is goed toegankelijk. Ook als je niet fysiek, maar digitaal contact wil met Vidar.

 

Contact

www.sittard-geleen.nl
Gemeente Sittard-Geleen
Postbus 18
6130 AA Sittard
tel. 14 046
Stuur ons een bericht

MetSittardGeleen is een initiatief van de gemeente Sittard-Geleen

Logo Gemeente Sittard-Geleen

 

 

Cookie-instellingen